The 25th seminar, “考古学マススペクトロメトリーが明かす古代の食:世界と日本の残存脂質分析のこれまでとこれから” will be held on Apirl 2, 2023 (Sun.)
Date: Apirl 2, 2023 (Sun.)
Meeting location: 同志社大学 今出川キャンパス 至誠館1階S2教室
9:00- 9:05 開会挨拶(同志社大学 若林 邦彦)
9:05- 9:15 趣旨説明(奈良文化財研究所・ヨーク大学 庄田 慎矢)
9:15-10:45 基調講演:分子生物学からみた先史古代の料理(ヨーク大学 オリヴァー・クレイグ)
Keynote Lecture: Molecular insights into ancient cuisine (Oliver E. Craig)
10:45-11:15 休 憩
11:15-12:00 日本における残存脂質分析の 21 世紀的展開(庄田 慎矢)
12:00-13:30 昼休み
13:30-14:30 中央アジアにおける残存脂質分析とキビの利用(奈良文化財研究所 エドワード・スタンダール)
Investigating the use of broomcorn millet in culinary activities across Central Asia during prehistory
(Edward Standall)
14:30-15:00 残存脂質分析の歴史時代への応用(奈良文化財研究所 村上 夏希)
15:00-15:30 休 憩
15:30-16:30 紀元前 6 世紀の東ヨーロッパ森林地帯における古代の食と文化(トゥール赤十字センター
マノン・ボンデッティ)
Cultural and food choices of ancient communities of the 6th mill BC in the forest zone of Eastern Europe
(Manon Bondetti)
16:30-17:30 残存脂質分析で探る果実加工品 : 地中海の土器を事例に(ヨーク大学 ジャスミン・ランディ)
Identifying fruit products in archaeological ceramics through organic residue analysis:
Lessons from the medieval Mediterranean (Jasmine Lundy)
17:30-18:00 Q & A
*逐次通訳あり